Därför fungerar örtmedicin!

Örtens verksamma beståndsdelar.

I dag varnar många läkare för tablettmissbruk och forskningen har visat att upp till 3 av 100 dödsfall beror på läkemedel. Det innebär att cirka 2 700 personer avlider varje år med läkemedel som huvudsakliga eller bidragande orsak. Då är både biverkningar och förgiftningar inkluderade.

Örtmedicin

Som örtterapeut kan man rekommendera en ört som kan stötta och hjälpan kroppen till självläkning.  Örtmedicin/Fytoterapi är en av de äldsta och mest beprövade terapiformerna inom den komplementära och alternativa medicinen. WHO räknar med att ungefär 80 % av världens befolkning använder sig i huvudsak av örter som läkemedel idag.

Men hur kan en ört vara så kraftfull?

Vad finns det i örten som gör den så verksam? Vi ska här titta närmare på örtens verksamma beståndsdelar.

Örtens verksamma beståndsdelar:

Glykosider: är föreningar av olika sockerarter tillsammans med något annat ämne och finns i många olika undergrupper. Alkaloider är en av dem, likaså flavonoider.

Många glykosider är högpotenta växtdroger. Bland de mildare glykosiderna har vi Cyanoglykosiderna som finns hos exempelvis mandel, äpple, päron, bönor, kvassia och lin.

Alkaloider: är baskiska, kvävehaltiga ämnen, som har stark inverkan på kroppen och kan vara giftiga i för höga doser. Du hittar alkaloider i kaffe, kakao och i potatisväxter. En annan sorts alkaloider är Antrakinonglykosider som finns hos bla brakved, rabarber, senna och är bra som laxermedel.

Flavonoider: är samlingsnamn för antioxidanter, och finns i nästan alla grönsaker och frukter. Vissa flavanoider ger stark röd, blå eller rödblå färg, som man kan se exempelvis i olika bär.  De olika flavanoiderna har olika funktion, men nästan alla har en positiv verkan på hjärta, blod och kärl i kroppen och många är urindrivande och dämpar inflammatoriska tillstånd.

Garvämnen: är en beståndsdel som verkar sammandragande på kroppen. Därför brukar man säga att växter med mycket garvämnen är blod- och diarréstoppande. Garvämnen är mycket vanliga i naturen men är särskilt koncentrerade i trädens bark och rötter samt vissa växter ex blåbär. Garvämne är smärtlindrande och har en antibiotisk effekt. Den sammandragande effekten gör att bakterier och virus inte fastnar lika lätt på slemhinnan i exempelvis magen eller i halsen, och med andra ord så förebygger de att man blir infekterad. Björnbär, Johannesört, blåbär, daggkåpa, hallon, lingon och smultron är exempel växter med mycket garvämnen.

Saponiner: Det är en typ av glykosider, som är löddrande i vattenlösningar och har en renande effekt. Slemhinneretande, slemlösande. Finns i björklöv och i ginseng bland annat. Slemämnen eller kolhydrater är delvis vattenlösliga polysackarider, som sväller i magen. De är medicinskt användbara för att ex skydda slemhinnor. Läkemalva, Lin och Islandslav är exempel på örter som kan användas för bla slemämnenas skull. De gynnar matsmältningen samt motverkar tarmsjukdomar.

Bitterämnen verkar aptitretande och stimulerar matsmältningsvätskorna och tarmen.

De påverkar munnens smaknerver vilket stimulerar den psykosomatiska sekretionen av magsaften. Daggkåpa, ingefära, johannesört, kanel, kardemumma, koriander, lakrits, malört, maskros, rosmarin och vitlök och peppar.

Eteriska oljor: Ett annat ord för eterisk är ”flyktig”. De ”försvinner” i luften och har därför en tydlig doft. Eteriska oljor underlättar tarmfunktionen och är ” väderfördelande”. De verkar också inflammationshämmande, urindrivande, bakteriedödande, rogivande och ibland slemlösande. De används också till hudparasiter och svamp. Exempel på eteriska oljor är anis, basilika, fänkål, pepparmynta, ingefära, kamomill, kardemumma, kummin, lavendel, tea tree och vitlök och lavendel mm.

Sist men inte minns är växternas vitaminer och mineraler aktiva ämnen med alla viktiga egenskaper, många av dem livsviktiga.

Så ni ser. Det är en hel del kraft i en ört som främjar kroppen till hälsa. En del örter innehåller exempelvis fytoöstrogener, som liknar könshormonet östrogen, vilket kan hjälpa till vid olika hormonella problem.

En duktig örtterapeut har stor kunskap om örtens olika verksamma beståndsdelar och kan rekommendera passande ört beroende på vilket besvär kunden upplever.

Om du är intresserad att boka tid med en diplomerad örtterapeut för telefonkonsultation eller fysiskt möte på mottagning i Frölunda, kan du läsa mer här.

Vanliga åkommor som brukas behandlas med örtmedicin kan vara:
• Sömnsvårigheter, trötthet, nedstämdhet, stress, oro, ångest och utmattning
• Huvudvärk, migrän
• Cirkulationsstörningar – ödem mm
• Andningssvårigheter – allergi, astma, bronkit, sinusit
• Urinvägsproblem – Infektioner, inkontinens
• Muskel och ledbesvär – artrit, inflammationer
• Mag / Tarmbesvär – matsmältningsproblem, diarré, trög mage.
• Hudbesvär – eksem, psoriasis, dermatit, urticaria, akne, herpes, svamp
• Gynekologiska problem – mensrelaterade besvär så som exempelvis pms, endometrios, PCOS, fertilitet, prostatit.